2010. április 12., hétfő

Mesterlövészek

Ez a cikk kezdőknek szól, és azoknak akik szeretnének némi információhoz jutni. A veteránok meg már mint úgyis tudják a leírtakat.


Fotó: L4byr1nth @ Arniesairsoft

Ha valaki még a kör vége után is a bozótban van, hiába nem látott senkit fél órája, akkor az illető esélyesen mesterlövész, vagy jó lenne annak. A mesterlövészek hozzátartoznak az airsoftosok közösségéhez, és sok kezdő szeretne az lenni. Ami nem baj, de egyből azok szeretnének lenni, és így vesznek egy springes puskát, amit a neten "sniper" néven árulnak, és elég messze van attól ami a feladathoz kéne.
Felmerülhet: És akkor egy újonnan vett 460fps-es L96? Egy mezei AEG mondjuk 350fps. Hol az az extra lőtáv?
Erre a válasz elég komplikált. Egy airsoftgun.hu-n vett springes puska pl Mauser L96 nem elég pontos. Szükséges a precíziós cső az igazi profi hup-up és hozzá a hop-up gumi. A kínai springes puskák nem mindig kompatibilisek a tuning alkatrészekkel. Mesterlövész puska építéshez olyan alap kell, amibe jók a tuning alkatrészek, ennek típus alapján fontos utánanézni.
A springes puskák akkor lesznek "mesterlövészpuskák" ha rengeteg pénzt ölnek bele - a la "csak a külső marad". Alapból nem elég erősek/tartósak de legfőképp - nem elég pontosak. A lő táv mellé a precízió is elengedhetetlen.
A tuning után kapott fegyver még így sem egyenértékű egy AEG-el. Halkabb, erősebb, pontosabb, de minden lövés után fel kell húzni. Elég nehéz AEG-ek ellen érvényesülni, sokat kell lopakodni és mozdulatlannak lenni. Én nem vagyok mesterlövész, inkább az AEG-eket kedvelem, mert több ellenféllel szemben és általánosságban használhatóbbak.

A mesterlövészpuskák a MASZ szerint nem lehetnek automaták, de félautomaták igen. Tehát egy félautomata M14 500fps-el már mesterlövész fegyver.
A nehéz lőszer és a nagy torkolati sebesség sem véd a szél ellen. A springes mesterlövész puskáknál nincs lehetőség újra felhúzás nélkül korrigálni. A félautomatáknál ez nem gond.
A több mint 1.5J(sebességben 430fps) torkolati energiával a MASZ szerint a 20 méteres rálövési táv kötelező. Amivel számolni kell, és egy ilyen fegyver még felelősebb játékmodort felételez.

Persze az aranyszabály hogy nem a fegyver teszi a mesterlövészt. A hozzáállás a legfontosabb.
Vannak azok akik kezdők, de valahogy ez a játékstílus fekszik nekik az első perctől.



Példa:

Ismerek valakit aki első fegyvernek egy (talán AGM) MP0001-et vett,ráadásul használtan. Egy springes puska, ami papíron 400fps. Távcsővel és utólagos hangtompítóval.
Szét akartuk szedni a fegyvert, de hengerből nem lehetett kiszedni a dugattyút. Lelövöm a poént, hogy a puska valójában 300fps alatt lőtt a széjjelhasznált dugattyúfej tömítés miatt,de ezt nem tudtuk(és úgysem lehetett cserélni). Úgy játszott vele egy nagyjátékig ahol kronózásra került a sor. Akkor derült ki az egész mikor eltört a dugattyú(gyenge anyagból volt).
Persze előbb az elsütő nem tönkre.
Ettől föggetlenül tiszteletreméltó húzásokat csinált vele az elszántsága miatt. Bevárta a célpontját, ha már messziről úgysem nem tudott vele mit kezdeni. Akkor lőtt mikor tudta hogy talál.

Itt még egyben

A fegyvert én festettem. Nem használtam alapozót, és nem éppen Olive Drab de ez volt az Obi-ban.
Szerintem a színe nem is rossz.
Izé... mondtam hogy Sufni Airsoft. Meg a hibák arra vannak hogy tanuljunk belőlük.


Zárásképp: Ki is mondta hogy álcaruhában nem lehet AEG-el játszani? (A képen M4 red-dottal)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése